måndag 25 maj 2020

Tarm-hjärna-axeln

(Gut brain axis) 

I en tämligen "ny" forskning har man sett hur magen och hjärnan interagerar via vegus nerven, den längsta nerven i det autonoma nervsystemet. Hur du känner dig är kopplat till denna kommunikation, bra som dåligt. Har du tex magsmärtor eller känner du dig förstoppad och uppblåst? Kanske är du ständigt trött, utmattad och har huvudvärk? Då kan orsaken finnas i din bakterieflora. Förmodligen har du fel uppsättning nyttiga bakterier. 

Faktum är att till och med hjärnrelaterade funktionsnedsättningar som t.ex. Parkinsons och autism kan härledas till magen. Även IBS, ångest, depression och hur vi hanterar stress ser ut att ha sin början i tarmen. Magens tarmflora kan alltså avgöra vår psykiska hälsa. Allt hänger samman i ett komplext nätverk med nervceller, immunceller, molekyler och bakterier. Det öppnar upp för nya möjligheter. 

Genom att äta rätt och/eller på annat sätt modifiera sin tarmflora kan man reducera problemen. Det kan till och med minska depression om man hittar rätt sorts bakterier. Bara vetskapen att 90 % av kroppens njutningshormon serotenin finns i mag tarmsystemet säger en del. 


Själv käkar jag probiotika /mjölkyrebakterier och jag vill påstå att det fungerar bra. Inte perfekt, men hyfsat. Min annars så jobbiga mage har blivit betydligt lugnare, och humöret bättre. Det hänger ihop.

Naturligtvis räcker det inte med att bara pimpa tarmfloran. Den bästa utväxlingen får man genom motion. Fast det vet ju alla. Problemet är att många av oss är för bekväma. Jag med. Men det är nästa nivå på min optimeringsresa. Mer om det en annan gång. 


OBS: En del fakta har jag hämtat från kloka människor och sedan bearbetat efter eget tycke. 

/Stellan 

www.stellanekman.nu 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar